El municipi de Castelldefels es troba situat en un lloc privilegiat de la costa central catalana, amb el mar Mediterrani al sud i el Parc Natural del Garraf al nord. Aquesta combinació entre mar i muntanya, junt a la proximitat que hi ha amb Barcelona i el seu aeroport, han convertit la ciutat en un dels centres turístics més importants de la zona.

De poblat de masies a centre turístic

Castelldefels és una localitat amb un ric llegat cultural. Els pobles prehistòrics, ibèrics, romans i medievals que hi van viure a la zona van deixar una empremta històrica que avui dia es pot contemplar en monuments, edificis i restes arqueològiques.

Durant l’època dels íbers i dels romans, fa uns 2 500 anys, tota la línia de la costa formava part d’un port natural que els habitants utilitzaven per comerciar amb el vi de la zona, entre altres mercaderies. Però el riu va anar depositant terra fins a formar el delta del Llobregat. La navegació es va tornar complicada i el port va ser abandonat. Amb el temps, aquest procés va formar la platja.

Al segle IX, després de la conquesta dels francs, el riu Llobregat i el massís del Garraf es van convertir en dos punts estratègics des d’on defensar el territori. Va ser llavors quan va sorgir les torres de vigilància i l’església de Santa Maria.

Sota l’amenaça dels pirates turcs, el rei Felip II va fer construir multituds de fortificacions al llarg de la costa mediterrània per protegir els seus dominis. Una d’aquestes construccions va ser el castell de Castelldefels. Però al segle XVIII, després de la Guerra de Successió, tot i que a Catalunya es va viure un període de relativa pau i creixement econòmic, Castelldefels no era més que un conjunt de masies disperses i camps de conreu. Va ser a mitjans del segle XIX quan es va començar a construir el que avui dia és el nucli antic de la ciutat.
A mitjans del segle XX va aparèixer a Barcelona una nova classe benestant que, junt a la millora de les carreteres van propiciar que Castelldefels es convertís en el centre d’estiueig en el que s’ha convertit avui dia.

L’entorn

Les platges de Castelldefels consten de gairebé 5 quilòmetres de sorra fina i són ideals per practicar tota mena d’esports aquàtics. Però les aigües tranquil·les del mar Mediterrani també conviden a gaudir d’un bon bany, del sol o simplement d’una passejada. A més, aquestes platges han estat guardonades amb certificacions que reconeixen la seva qualitat turística i mediambiental.

D’altra banda, el Massís del Garraf, ofereix l’oportunitat de descobrir, no només la seva diversitat botànica, sinó indrets únics creats per l’acció del mar i de l’aire. Aquests han modelat durant segles la roca calcària de la muntanya, esculpint la pedra i formant coves i penya-segats.

Com a ciutat turística, Castelldefels disposa d’una extensa oferta d’hotels i restaurants, així com d’una gran varietat de botigues repartides pel nucli urbà que conviden al visitant a conèixer la ciutat mentre realitza algunes compres.

Tot i que el principal motor de la seva economia és el turisme i el comerç, Castelldefels és una ciutat dinàmica i emprenedora que vol estar al dia amb els últims avenços tecnològics. Prova això és el Parc Mediterrani de la Tecnologia. Es tracta d’un centre docent i de recerca especialitzat en temes científics i tecnològics, on també hi ha ubicades empreses que es dediquen a la innovació en diversos camps d’investigació.

Com arribar-hi

Gran part de l’èxit del desenvolupament de Castelldefels és degut a la bona comunicació de què disposa. Es troba a 20 minuts de Barcelona i a 10 de l’Aeroport El Prat.
A la ciutat s’hi pot arribar per carretera mitjançant l’autopista C-32, l’autovia C-31 i la carretera comarcal C-245, o bé amb una de les línies d’autobusos metropolitans: L94, L95, L96 o L97. Castelldefels també disposa de dues estacions de tren que la connecten amb Barcelona i les poblacions dels voltants a través de la línia R-2.